Totalt antall sidevisninger

lørdag 31. august 2024

Generasjonene.

 Generasjon Alfa (født etter 2010)

Generasjon Z (født mellom 1996 - 2010)

Generasjon Y (født mellom 1980 - 1996)

Generasjon X (født mellom 1965 - 1979)

Babyboomere (født mellom 1946 - 1964) Gjelder meg jo 😎

Den stille Generasjonen (født mellom 1928 - 1945)

Den stille generasjonen er også ofte omtalt som den tradisjonelle generasjonen. Disse vokste opp før den digitale hverdagen tok over og var barn og ungdom når andre verdenskrig pågikk. De ble vitne til at verden ble mer digital. Fra å vokse opp med radio, svarthvitt tv og papiraviser, til farge-tv på 60 tallet og senere datamaskiner, internett og sosiale medier. Denne generasjonen jobbet hardt og stille. Det var for denne generasjonen at alle barn skulle bli "sett men ikke hørt". Dette er en forskjell fra deres forrige generasjon som kjempet mye for å "endre systemet". Den stille generasjonen handlet om å arbeide hardt innenfor gitte rammer.

Mental Helse

De vokste opp under globale traumatiske katastrofer (krig, fattigdom og vold). Mange ble lært opp til å "bli sett men ikke hørt". Mange var vitne til vold i hjemmet, krig, rasistisk vold eller politibrutalitet. De hadde få muligheter til å snakke ut om egne traumer. Under det som omtales som "den store depresjonen" var overlevelse et endelig mål, og ofring den største dyden (nei man ofret ikke dyr). Mange var stille om følelses messige vansker for å sikre en økonomisk, sosial, fysisk og relasjonell overlevelse. Å snakke om eller søke psykologisk behandling har vært tabu for den stille generasjonen. Da de ble myndig, ble psykiske lidelser sett på som skam og moralsk svik. Alvorlige psykisk syke ble sendt til psykiatriske institusjoner hvor det kunne skje grove misbruk og alvorlig omsorgssvikt. Psykiatriske institusjoner ble i deres tid et sted der psykisk syke ble verre enn bedre. Husk vi hadde Fossnes i vårt nærområdet. I siste halvdel av 1900 tallet kom samfunnet vekk fra institusjonaliseringen. Tusenvis av pasienter ble skrevet ut og psykiatriske institusjoner ble stengt.

Covid 19.

Koronapandemien hadde stor påvirkning på denne generasjonen. Personer over 85 år hadde høyest risiko for å dø av viruset, spesielt hvis de ikke var vaksinert. Sykehjem og omsorgshjem fikk strenge retningslinjer hvor det i perioder ikke var lov med besøk, dette for å beskytte de eldre fra å bli smittet. Mange ble sosialt isolert i lengere perioder under karantenetiltakene.

Neste gang jeg skriver om generasjoner så blir det om babyboomers.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar