Totalt antall sidevisninger

lørdag 31. august 2024

Generasjonene.

 Generasjon Alfa (født etter 2010)

Generasjon Z (født mellom 1996 - 2010)

Generasjon Y (født mellom 1980 - 1996)

Generasjon X (født mellom 1965 - 1979)

Babyboomere (født mellom 1946 - 1964) Gjelder meg jo 😎

Den stille Generasjonen (født mellom 1928 - 1945)

Den stille generasjonen er også ofte omtalt som den tradisjonelle generasjonen. Disse vokste opp før den digitale hverdagen tok over og var barn og ungdom når andre verdenskrig pågikk. De ble vitne til at verden ble mer digital. Fra å vokse opp med radio, svarthvitt tv og papiraviser, til farge-tv på 60 tallet og senere datamaskiner, internett og sosiale medier. Denne generasjonen jobbet hardt og stille. Det var for denne generasjonen at alle barn skulle bli "sett men ikke hørt". Dette er en forskjell fra deres forrige generasjon som kjempet mye for å "endre systemet". Den stille generasjonen handlet om å arbeide hardt innenfor gitte rammer.

Mental Helse

De vokste opp under globale traumatiske katastrofer (krig, fattigdom og vold). Mange ble lært opp til å "bli sett men ikke hørt". Mange var vitne til vold i hjemmet, krig, rasistisk vold eller politibrutalitet. De hadde få muligheter til å snakke ut om egne traumer. Under det som omtales som "den store depresjonen" var overlevelse et endelig mål, og ofring den største dyden (nei man ofret ikke dyr). Mange var stille om følelses messige vansker for å sikre en økonomisk, sosial, fysisk og relasjonell overlevelse. Å snakke om eller søke psykologisk behandling har vært tabu for den stille generasjonen. Da de ble myndig, ble psykiske lidelser sett på som skam og moralsk svik. Alvorlige psykisk syke ble sendt til psykiatriske institusjoner hvor det kunne skje grove misbruk og alvorlig omsorgssvikt. Psykiatriske institusjoner ble i deres tid et sted der psykisk syke ble verre enn bedre. Husk vi hadde Fossnes i vårt nærområdet. I siste halvdel av 1900 tallet kom samfunnet vekk fra institusjonaliseringen. Tusenvis av pasienter ble skrevet ut og psykiatriske institusjoner ble stengt.

Covid 19.

Koronapandemien hadde stor påvirkning på denne generasjonen. Personer over 85 år hadde høyest risiko for å dø av viruset, spesielt hvis de ikke var vaksinert. Sykehjem og omsorgshjem fikk strenge retningslinjer hvor det i perioder ikke var lov med besøk, dette for å beskytte de eldre fra å bli smittet. Mange ble sosialt isolert i lengere perioder under karantenetiltakene.

Neste gang jeg skriver om generasjoner så blir det om babyboomers.


onsdag 28. august 2024

Generasjon Z

 Generasjon Z, eller zoomers på nynorsk er en betegnelse på folk født mellom 1995 og 2010. Gjerne født med en lesebrett i ræva og en telefon i hånda. De er kjent for å ha en tålmodighet på ca 8,4 sekunder og snakker heller i telefonen og chatter, da er de trygge. Ja jøss tenker jeg, tenk på alle gærningene på nettet som er ute etter blomsten deres eller løken om du vil. Jeg vil nå heller gå alene i skogen for der møter man ikke mange gærninger tenker jeg. Disse zoomers benytter mobilen konstant og de har fått sosiale medier og avansert teknologi inn med melken fra puppen til mor. Bare You Tube alene blir besøkt 8-10 ganger per dag i gjennomsnitt av disse såklate zoomers. "Digital natives" er en annen og kanskje mer passende betegnelse på denne generasjonen, dette fordi de er de første som vokser opp med internett og adgang til kommunikasjon, spill, musikk, nettbutikker, og sosiale medier. Her kan de dele alt med hverandre også det som er litt mindre bra, nett mobbing er et eksempel og andre mindre heldige videoer. Av alle generasjoner, regnes zoomers for å være den hittil best utdannede og kunnskapsrike.

Bevisst påvirkning

Zoomers hører ikke på de tradisjonelle magasinenes spådommer om neste mote, kosthold og reisemål. De er overeksponert og langt mer skeptisk til det meste som blir publisert i media. Helt fra barnsben av har de blitt overeksponert for data og har derfor en skeptisk tilnærming til det som blir presentert. Dette har ført til at zoomers ser etter mer menneskelige anbefalinger fra kilder de stoler på. Dette er nok grunnen til at influensere har fått en stor plass for denne generasjonen. Denne selvtenkende og nettverksøkende generasjonen lar seg ikke lure og forføres av tradisjonelle merkevarer, polerte glansbilde annonser eller populære kjendiser. Denne generasjonen er ekstremt opptatt av det autentiske, ærlige, troverdige, transparente og rettferdige. De er verken bekymret eller engstelige, men de er derimot meget utålmodige og kritiske.

Den nye generasjonen.

Generasjonen er etterkommerne av flere generasjoner der overforbruk, kapitalisme og materialisme har vært i fokus. Nå står delingsøkonomi og forenkling av hverdagen for tur. De er i tillegg ansvarlige forbrukere og veldig opptatt av å inkludere en sosial sak, mangfold og åpenhet. Det som er litt godt med de nye zoomerne er at det er trendy å være et godt menneske. Det viser seg at også det å være opptatt av miljø, helse, kloden, feminisme og mobbing er noe som kjennetegner denne generasjonen. De er sjelden redde for å jobbe hardt og er veldig målrettet for å oppnå sine drømmer. Mange jobber gjerne frivillig, entreprenør og skaperånden står sterkt i denne generasjonen. De har kanskje hatt en enkel oppvekst i forhold til den forrige generasjonen. Det har på den annen side aldri vært et større press på å levere og alt blir delt med alle.

Always on

Det er dessverre en del negativ påvirkning på denne generasjonen ettersom de lever i en verden hvor sosiale medier går 24 timer i døgnet. De er stort sett aldri av logget, kan det virke som, og de våkner til en ny dag på mobilen som nå er full av snapper og meldinger og gud vet hva som har kommet i løpet av natten. Undersøkelser kan vise at de synes det er slitsomt og de kan ha problemer med å konsentrere seg. De har ofte flere instagram kontoer, en med de perfekte bildene og en helt privat, kun til de nærmeste vennene som også kan fremstå litt mer uhøytidelig. En zoomers vil ofte føle det som et ubehag med det å ikke få nok likes på sine innlegg. Humøret er nok ofte en proporsjonal greie til responsen.

Fremtiden.

Man kan si at zoomerne på mange måter er en revolusjonerende generasjon som faktisk har tvunget mange selskaper til å måtte tenke annerledes. De er generasjonen som alt har et overtak på teknologi på alle generasjoner som nå er i arbeidslivet. Ja de er semidyktige på det teknologiske men mangler veldig mye på arbeidslivets uskrevne regler tenker jeg. Ikke så reint lite heller vil jeg tro ved litt ettertanke.   Praktisk sans er et glemt kapittel for de fleste.






lørdag 17. august 2024

Kjæreste tur til Karlstad.

 Som Scandic kunde så hadde jeg nå opptjent nok poeng til en bonus natt og vi satt å tittet på et kart, hvor skal vi dra? Arendal, Strømstad, Lillehammer eller skal vi rett og slett reise til Karlstad? Karlstad ble det og de hadde 3 forskjellige hotell å velge mellom. Ble en fin kjøretur om Oslo og med en liten stopp i  Årjäng. Her hadde jeg lovet min kjære en rekmakka, men denne kafeen var stengt på en søndag. Da ble det en annen kafe, nemlig Krogeriet og den var ikke dum, vi endte opp med smørbrød type Skagenrøra, veldig godt.

Ble såklart en alkohol fri øl på meg.

Var som skrevet veldig godt.

Litt unnselig, men veldig god mat her.

Jeg satt inne og tok bildet ut så jeg kan bekrefte at det er åpent her på en søndag.

Vi kom etter hvert til Karlstad og hva gjør man i Karlstad, man starter med å sjekke inn på hotellet og ta for seg av en bestilt flaske vin, selv om den var latterlig liten. Vi hadde også bestilt bord på Pincho Nation, anbefales på det groveste av samtlige turdeltagere (2 stk).
Masse småretter, jeg var redd for å ikke bli mett, der tok jeg feil gitt.

Spicy pasta, supergodt det også.

Loaded Fries, mmmm

Bord med fjøl holdere, smart.

Ble en after dinner drink også.

Kasse og bar, det var fint her.

Denne var veldig god.

Pinchos finnes også i Norge, ja vi skal besøke Pinchos i Porsgrunn om ikke så alt for lenge.
Muligens et "hovedkryss" i Karlstad.


Klara elven renner gjennom Karlstad.

For noen år siden så deltok jeg på Klara elven challenge et lite løp på 82 kilometer i nydelig natur og et meget flott opplegg og dette skjedde i september 2017.
Bilde fra gps`n sier vel sitt.


Så avsluttet vi kvelden med en øl og en god Irish i et hjørnet på baren.

Ble anbefalt denne av en annen kunde i baren og den smakte bra den.



Vi tok en tur innom Marieberg skogen i Karlstad og her var det fint.

Fint her ja.


Fine steder og et sted jeg kan anbefale å stikke innom om dere er forbi Karlstad.


Vi fikk det fineste bordet på ferga til Sandefjord.

En deilig liten tur er over og vi hadde det veldig fint, at valget falt på Karlstad var jo bare en tilfeldighet men jaggu meg så var det flott i Karlstad.

onsdag 14. august 2024

4447,3 På vei hjemover del 6.

 Tirsdag 30 juli og jeg våkner opplagt og litt lei meg siden jeg skal kjøre hjemover i dag. Er ikke lei meg for kjøringen som står foran meg men å ta farvel med Thorleif. En god frokost og noe kaffe i koppen gjør som kjent susen for kroppen.

Ferdig pakket for en tur sørover og første stopp er Trondheim og Scandic Solsiden.

Finnes det noe bedre enn ferskplukket bringebær?

I Kjøpsvik så fylte jeg drøye 9 liter og det gir ca 0,28 i forbruk pr mil.

Litt lett skyet før jeg kjører ombord på Ferga, men det gjør jo ingen ting.

Ferden går lystig fra Drag og sørover på E6`n, kommer forbi Innhavet etter kort tid og her husker jeg bestandig at min mor sa; nå er jeg snart hjemme, når vi satt på bussen fra Fauske. Minner gjør noe med en selv og jeg lager jo mine egne minner, både fra denne turen og ellers i livet. Det å skrive denne bloggen, som jeg har gjort siden 2008 er med på å bevare mine minner. I 2008 ble det 4 innlegg og jeg bruker av og til noe tid på å lese gamle innlegg, jeg synes det er koselig. 
Hulløya her har vi en liten hytte.

Ikke store hytta men akk så koselig da gitt.

Fint her oppe.

Dette merke er satt igjen på diverse steder.

På denne ferga så møtte jeg en Finsk kar på en noe større BMW, en 1250 mener jeg å huske, han kjørte bare på lykke og fromme og visste aldri hvor han skulle campe for natten. Lykkelig type for å si det sånn.
Her for eksempel så sitter merke på Polarsirkel senteret

Liker egentlig ikke sånne steder, turistfeller tenker jeg om disse.

Jeg dro nå innom for å finne en "snøkule" til Konemor, hun samler litt på sånne. Når jeg står i kassakøen så observerer jeg hvor utrolig mye skit folk handler, men det er såklart opp til hver enkelt hva man vil kjøpe. Jeg kjører ganske kjapt videre og er fornøyd med at været letter litt. Planlegger en stopp i Mo i Rana for en kaffekopp og en burger.
Som dere ser så er været slått helt om og det er bare trivelig å kjøre.

Stort rom med morsomme ekstrasenger. 

Sjeldent stort bad på et singelrom.

Utsikt ut på et lite torv fra Scandic Solsiden.

Rett og slett romslig rom til singelrom å være.

Hjemme igjen, onsdag ettermiddag.

Som overskriften har stått i 6 innlegg så ble det 4447,3 kilometer på 8 dager fordelt på 138,2 liter gir et totalforbruk på 0,31 liter pr mil og det er vel ikke så gæli vil jeg tro. Moroklumpen gikk uten et eneste feilslag hele veien og jeg er superfornøyd med denne lille BMW`n. En svært god tur er over og neste er vel under en slags planlegging vil jeg tro. Nå håper jeg "Klumpen" blir solgt snart for en ny velomobil skal kjøpes. "Moroklumpen" skal beholdes. Neste innlegg kommer fra Karlstad 😍

fredag 9. august 2024

4447,3 Hundholmen fisk og drikk del 5

 I Hundholmen er det godt å være og særlig i dag, mandag 29 juli, da skal vi på fisketur med Gøran og familien. Gleder meg litt kjenner jeg. Været er upåklagelig, ingen tvil om det gitt. 

2x150 det er sånn det burde være.

Vannvittig fin båt.

Flatt hav og fint å fiske i dag.

Fine båten og her er det som nevnt tidligere 70 meter dypt.

Jeg har fått mer fisk tidligere men vi var ikke så lenge utpå, siste stedet vi fisket var et veldig flott sted og det var drøye 100 meter dypt her. Her fikk jeg turens største fisk men den kom opp til overflaten for så og riste av seg kroken. Det er helt vanlig det at det er den største fisken som ikke blir med til land. Vi hadde allikevel nok fisk til en bedre middag hos Gøran.
Det ble en god kveld og jeg lærte Thorleif å ta bilder i panorama, han i bakgrunnen har jeg ikke lært noe.

Dette er sånn ca retning Skarberget, pent i kvelds sol.

Blir ikke veldig mye penere enn dette.

Naust i solnedgang.

Pent.

Gøran lagde til en veldig god fiskerett med fisk fisket av en fiskeflink søring. Smakte utrolig godt og med nok vin som tilbehør så ble dette en god kveld og litt sent kanskje, jeg skal jo tross alt ta klokken 08.00 ferga i morgen. Det ble hyggelig rundt bordet og en del morsomme ting ble sagt, blant annet så kom Karina med et fint utrykk; sus og dus i nordnorsk mus, det var rette ræva som feis. Da ble det litt god stemning rundt bordet gitt. Kveld går over i natt og Thorleif og jeg rusler bort til oss selv og tar kvelden.
Må kjøre fra Hundholmen ca klokken 07.30 for jeg må fylle moroklumpen med litt gogo juice før jeg kjører ombord i ferja. 
Del 6 av 4447,3 kommer om litt.

torsdag 8. august 2024

4447,3 Del 4 Alta - Hundholmen

 Når jeg kjører tur med motorsykkel så lar jeg tankene gå en tur for seg selv så kjører jeg ved siden av. Dette var det Anne-Cath Vestly som sa en gang, hun gikk ved siden av. Dette er god knall og timene flyr av gårde og på denne måten blir det fort vekk nesten 100 mil på dagsetappene.

Fine lille moroklumpen, Lyngsalpene i bakgrunnen, her var det et lite opphold i regnværet.

Grått og atter grått men jeg koser meg i mitt eget selskap

Den er så fin og god å kjøre og bensin snill, ble over 50 mil i regnvær denne dagen.

Når jeg kom frem i Hundholmen så følte jeg meg tørr og god og varm på bena. Helt til jeg satte føttene i bakken og det formelig sa slurp slurp, det var vått ja og de støvlene er ikke vanntette. (hadde egentlig ikke trodd det heller) Det var nå godt å komme tilbake til Thorleif og en rask dusj og kroppen er fullstendig restituert igjen etter litt vannpåføring. 
En gammel smie som er ombygd til et anneks, her er det godt å sove.

Utsikten fra gammelsmia.

Utsikten er det ingen ting å si noe på.

Utsikten fra kjøkkenet i hovedhuset er det ingenting i veien med heller.

Her er det simpelthen helt vakkert, ferdig snakka.

Vakkert, vakkert og vakkert.

Bak denne bygningen som er gammel butikken så gikk det en stor brygge, her fisket jeg mye.

Neste innlegg blir dels fra en fisketur og begynnelsen på veien hjemover.