Totalt antall sidevisninger

fredag 31. oktober 2014

Morild, morild og atter morild.

Slik kunne kanskje dette blogginnlegget hatt som overskrift, men det kunne også vært kalt sesongens siste torsdags tur med HPT. Siste?, kanskje ikke, kan være at det arrangeres noen torsdagsturer til.
Morild derimot var det nok av i kveld, det var som om man var med i Pinocchio filmen, ja den tegnefilmen fra Walt disney, det var magisk til tider og med et totalt vindstille og nesten måneklart så var det kun et ord som er dekkende og det er magisk. Når årebladet bryter vannet og gnistregnet spruter, ja da er det ganske enkelt magisk. Kanskje den meste jeg har opplevd av morild noen gang og det sier ikke så rent lite. Kort om morild,
Morild er et lysfenomen i havet forårsaket av spesielle egenskaper hos noen planktonarter. Det er små encellede organismer som gir bioluminescens ved bevegelse i vannet. Det er særlig utover sommeren, og helst om natten, at fenomenet observeres. Hvor mye lys de avgir er avhengig av hvor mye lys de har tatt opp om dagen. I Norge er arter av gonyaulax, noctiluca og ceratium dominerende.
Navnet er avledet fra oldnordisk. Det er beslektet til engelsk (spesielt shetlandsdialekt) "mareel", islandsk "maurildi", dansk "marild", svensk "mareld" og finsk "merituli".
Steinar er klar for avgang.

Det er ikke det utstyret Geir ikke har i vesten sin.......
 Vi padlet fra Fjærholmen og mot Hvalø så over til Gåsø hvor vi gikk i land. Smaker med kaffe og kaker eller hva det måtte være på en slik kveld som i kveld. Når noen (les jeg ;ø) er så smarte og tar med litt ved og speidervann, ja da blir det bål. Bål på en kveld som i kveld er litt magisk det også. Speidervannet gjorde jo sitt til en rask opptenning (speidervann=rødsprit) Ekstra morsomt ble det når Fanny blåste i bålet og ikke så at jeg helte på en skvett speidervann og det flamma opp......
Rett før take off. Foto Wenche Huseby
Underveis, det er mørkt for å si det sånn. Foto Wenche Huseby
Bålkos. Foto Wenche Huseby

Mer bålkos. Foto Wenche Huseby

Foto Wenche Huseby

Mads Olav, Fanny og Wenche i mørket.
En fabelaktig flott kveld er over og alle fikk oppleve morilden, svært lysende i kveld. Dette var den siste torsdagspadlingen for i år i regi av Havpadlerne Tønsberg. Det er ikke umulig at det blir flere kvelder følg med på FB for mer info. Husk søndagens padletur fra Svelvikstranden kl 10.00, dette er en tur som vil gå i noe eksponert farvann og er ikke helt egnet for den aller ferskeste padler.
Takk for i kveld.

1 kommentar:

  1. Spennende med morild! Her er det ikke så ofte, vi har vel kjøligere vann. Men i år har det jo vært en bra sommer, bør kanskje ta en kveldstur for å sjekke. Husker det var morild på en av kveldsturene i fjor, jeg lurte fælt på hva det var.

    SvarSlett