Totalt antall sidevisninger

onsdag 9. november 2011

Bare Tjøme rundt en vanlig onsdag ;ø)

I dag fikk jeg også selskap av Oddbjørn eller bedre kjent som OAN på forumet. Vi avtalte å møtes på Kjøpmanskjær klokken 09.00 for da har jeg rukket å kjøre Amber på skolen, det er jo kjekt. Været er jo virkelig på vår side i dag og det er kjekt. Litt kaldt sånn på morran men det gikk fort over. Vi padler utover langs Tjømes vestside siden det blåser en svak nordlig vind i dag.

Vi går mot Veierland og gjennom noen kanaler og ut mot Hudøy, en kjent og kjær feriekoloni litt om Hudøy her.

"Husker du den gangen da vi gikk på folkeskolen, den sommer'n det var feriekoloni ..." Lillebjørn Nilsen har med sin vise "Stilleste gutt på sovesal 1" gitt et forklarende innhold til feriekolonibegrepet. Flere generasjoner oslobarn har møtt somrene i fremmede omgivelser - på feriekoloni.
Av Tore Somdal-Åmodt og Bård Alsvik
Det startet tidlig. Allerede i 1881 ble det på privat initiativ sørget for at 33 barn fra folkeskolene i Kristiania ble sendt på landet for at deres åndelige og legemlige sunnhet skulle bli styrket. Dette må ha vært vellykket, for bare noen få år senere ble komitéen "Kristiania folkeskoles feriekolonier" opprettet i privat regi. Komitéen var sammensatt av representanter fra arbeidersamfunnene, folkeskolene og kommunen og foresto bygging av de to første kolonier Karlsvika I og II i Sem kommune i året 1897. Forøvrig ble innkvarteringen ordnet hos private.
Virksomheten ble i årenes løp utvidet. Året 1912 ble det etablert fem-ukers sommerferieopphold for 1414 barn, fordelt på 26 kolonier. Selv i 1915 ble 1561 barn plassert, men den økonomiske utviklingen under verdenskrigen ga grunnlag for bekymring for den videre drift. Komitéen fant ut at sterkere kommunal inntreden var ønskelig og stilte i 1918 alle feriekolonienens faste eiendommer og øvrige eiendeler vederlagsfritt til kommunal overdragelse. Dette omfattet fem kolonibygninger i Slagen, fem bygninger i Eidsvoll ved Dal stasjon samt en villa på Jeløya ved Moss. Saken ble behandet og vedtatt i bystyret den 30. januar 1919.
Eiendomskjøp og nybygging preget mellomkrigstiden. På Slagen, Hudøy, Råde og Modum ble det kjøpt grunnarealer - delvis med påstående hus. Ekstraordinære vedlikeholdsbevilgninger gjorde det mulig å forbedre inventar, utstyr og vannforsyning, samt å sikre en hygienestandard i koloniene. Behovet for brannslukningsmateriell ble tilfredstilt og gode tiltak mot veggelusplagen ble etablert. Frittliggende kofferthus på alle kolonier var en av løsningene mot sistnevnte.

Det må ha vært tider det å kunne være her ute når man bodde i Oslo.
Her er vi ute ved Stauper.
Fremdeles Stauper

Har du litt fantasi så ser dette ut som mange troll.....

Verdens ende, lite folk her på en onsdag gitt.
Når vi forlot Stauper så hadde vi en kryssing på litt over 5 km i åpent hav og det er litt deilig, særlig når vi har raskebåter, vi hadde en fart på 9,5 til 11 kmt, det er bra det. Vi hadde da litt hjelp av vinden og bølgene, riktignok veldig på skrå bakfra eller aktenfortvers. (eller noe).
Vi måtte jo ha litt å putte i etahølet, deilig med en strekk og mat på dette tidspunktet.

Lupin i full blomst og vi snakker 9 november.
En blå lupin, sjekk i bakgrunnen der er det frøkapsler fra Lupin.
2 Flotte båter og en sau i bakgrunnen, må man så må man ;ø)

Her prøver jeg meg på en flaskepost, kan bli spennende.

Flaskeposten er "postet" og med nordlig vind så burde denne gå rett ut i Skagerak.
Snart rundt Tjøme dette er fyret på Mågerø.
Litt rulletrening (og det trengtes hmmmm)
  
Denne er litt vrien, hvilken VKV er dette Smaavoll? 
En gigantisk manet, men er det en glassmanet eller....?
Takk til Oddbjørn for hyggelig selskap Tjøme rundt, i morgen skal jeg padle noen få km så passerer jeg 1500 km ;ø) Med turen i dag så har jeg fått over 130 km i nybåten og jeg er så utrolig fornøyd, en stor takk til Ut i naturen i Stavanger. Til helgen så er det overnattingstur med Havpadlerne Tønsberg og det er åpent for alle å bli med, kan anbefales.

3 kommentarer:

  1. Må få lov til å si takk for fine bloginnlegg, det er deilig å se de flotte bildene fra miljøet utenfor øya vår.

    Hadde selv store planer om å komme godt igang med padling i høst, men et uhell satte kraftige stopper for det. Og da er det lett bittert å se en skinnende hvit VKV på et biltak på vei sørover på Kirkeveien kl 0830 når man selv er på vei til jobb i byen... Håper du får mange fine senhøst turer fortsatt!

    Chrisyopher

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Hei RulleRolf, flott turbeskrivelse. Mht OANs VKV kajakk så kan jeg avsløre at jeg har en prikk lik;-) Dvs en 06 modell VKV Seagull Elite i fullkarbon derfor den svarte dekoren. Ca vekt på 19 kg og betydelig mer holdbar enn den kan virke. Jeg ramlet med 100 kg direkte på bakdekket når den var fullastet i en stygg steinfjære - trodde det ble ett stort hull i skroget, men nei- en lite ripe i gelcoaten det var det hele:-)Herlig kajakk...

    SvarSlett