Totalt antall sidevisninger

lørdag 26. november 2022

Sushi.

Sushi er sunt og godt, til og med veldig lett å lage til. Her følger en oppskrift på "stekt" sushi. Stekt kan du kanskje lure på, betyr ikke sushi rå fisk? Der tar de fleste feil, det betyr noe sånt som marinert ris.

Det man trenger:

2 dl sushi ris

2 dl vann 

1 ts sushi eddik

1 ts sukker

1 ts salt

Sushi fyll bruk akkurat hva du vil, jeg dømmer deg ikke.

Agurk, avocado, crabstick, laks osv osv

Til steking:

1 dl mel, 1 dl iskaldt vann, 1 egg, litt salt dette blandes til en røre og så trenger man 2 dl med brødsmuler fint raspet eller panko.

Sushi saus

2 ss majones, 1/2 ss siraka og noen dråper med sesam olje, jeg både dobler og tripler denne.....

Utstyr man trenger:

Ris koker eller noe man kan koke ris i, les kjele.
Skjærefjøl, en god og skarp kniv, rismatte eller en stor zip lokk pose, frityr gryte eller en vanlig kjele til å koke oljen i, hull sleiv.

Skyll risen, dette er et tema med mange meninger, noen sier ikke skyll, jeg skyller risen i kaldt rennende vann i ca 10 sekunder. Kok risen i ca 25 minutter i kjelen eller riskokeren. Risen skal være myk og klissete. Når risen er ferdig, tilsettes ris eddik, sukker og salt. Har du ikke ris eddik så går det greit med vanlig eddik også. Man kan gjerne øke doseringen på eddik og sukker.
Tilpass lengden på det du skal skjære etter lengden på norien.

Kutt alt som skal rulles i lange strimler, jeg liker agurk og avocado og til og med crab sticks, reker er kjempegodt. Det er stort sett din fantasi som setter grenser. Jeg har brukt wiener pølser en gang og det smakte godt. Som skrevet bruk hva du vil, det finnes ikke grenser.

Sånn burde det se ut før vi snur norien.

Sett alt ut på benken, fyll en bolle med kaldt vann. Ta frem sushi matten, men om du ikke har så bruk en zip lokk pose, har du ikke det heller så går det relativt greit å rulle uten. Uansett så legger du et ark med nori ned på fjøla og fukter hendene dine, ta en neve ris (som en liten snøball) og plasser denne på norien. Risen skal dekke ca 3/4 av norien, man skal kunne se norien gjennom risen. Press forsiktig og fordel risen som best du kan. Nå snur du norien så risen ligger på undersiden og med risen på topp. Nå kan du begynne å legge på fyllet, legg på hva du vil helt opp til der hvor risen begynner. Jeg tilsetter gjerne majones eller sennep på dette fyllet.

Risen ligger nå på undersiden.

Løft opp enden på norien, den uten ris, rull den fast og fin rundt alle ingrediensene. Her kan du bruke ris matten eller zip lokk posen. Det krever litt øvelse men du får ganske fort teken på det. Så er det bare å fylle neste nori, lag gjerne med litt forskjellig innhold. Ikke vær redd for å prøve nye smaker, jeg lagde en gang med wiener pølse og det smakte helt fortreffelig.
En god rull

Så skal vi heve sushien opp en etasje eller to. Vi lager en røre (batter) og vi har panko eller brødsmuler. Røra lages ved å vispe egget, melet, salt og vann, om det blir noen klumper så er ikke det så nøye. Denne røra heller vi over i en lav bolle, tenk at du skal kunne rulle rulla i denne. Så har vi en tilsvarende bolle med brødsmuler eller panko. Nå er jeg ganske sikker på at du skjønner tegningen.

Klare til steking.

Gjør klar oljen, den skal holde ca 200 grader, bruk en god frityr olje. Nå tar du opp en rull og dypper endene i røra før du legger hele rullen i røra og ruller. Så gjentar du dette i brødsmulene også. Legg den på en hullsleiv og senk forsiktig i den varme oljen. Stekes i ca 1 minutt, den skal være gyldenbrun, løft den ut og legg den på et tørkepapir

Gylden og fin skal den være.

La de avkjøle seg, men ikke kjøleskapet før du serverer, Bruk en god og skarp kniv og del de opp i passende stykker, prøv å ikke knuse rullen når du skjærer. Server med en god soy saus og denne dippen som er beskrevet lenger opp. Wasabi og syltet ingefær er gode følgesvenner. Klapp deg selv på skulderen og nyt.

mandag 21. november 2022

Noen gjester på fuglebrettet.

 Det å mate fuglene er en god ting og det er artig å observere de forskjellige typene vi har ved mat stasjonene. Gir faktisk en god følelse å mate disse små vennene.

Kjøttmeisen er et fast innslag.

Svart trosten liker seg best på bakken.

Spettmeis og flaggspett.

Hakkespett (flaggspett) er et fast innslag og jeg tror han er fornøyd med serveringen.

Kort om flaggspett (Dendrocopos major) er er mellomstor spette og den mest tallrike av spettene i Europa. Denne på bildet er en hann og hvordan kan man si det kan du jo spørre? Den har en rød flekk på hodet og det mangler hunnen, men begge har det som ungfugl, pussig nok. Det vrimler av forskjellige meiser ved matfatet og jeg nevner; blåmeis, granmeis og en sjelden gjest som vi har hatt besøk av 2 ganger nemlig stjertmeisen. Den har en veldig lang hale og er nesten helt hvit og heter på engelsk long tail tit. Litt om fugler der altså.



torsdag 10. november 2022

Tanker om litt av hvert en tidlig morgenstund.

 Ja dere kan lure, skal hente datter og kjæreste på Gardemoen klokken 08.00 og da må jeg stå opp klokken 05.00 en tidlig torsdag morgen. Får i meg en kopp kaffe og får surfet litt på nettet før jeg kjører avgårde sånn ca 05.45. Livet er herlig når man kan sitte i en god bil og høre på god musikk og samtidig nyte god musikk mens man kjører. Litt dårlig gjort at det er så tåkete men bilen er behagelig og musikken er lun og fin.

Dette er E18 på oversiden av Sande, pluss 6 grader og tåke

Nesten samme sted, litt lettere her og musikken surrer i bakgrunnen.

Det at musikken surrer i bakgrunnen er ikke helt sant, spiller relativt høyt og koser meg glugg ihjel. Har laget en spille liste med mye rar musikk, Sjekk opp Durek værbitt over landet, med Jon Niklas Rønning, krutte bra spør dere meg. Eva Dahlgren med gullgraver sang er heller ikke et dårlig valg så tidlig på morran, sjekk ut teksten på denne og du skjønner at du har å gjøre med en stor poet. Til og med Suzi Quatro har funnet veien inn på min spille liste (48 crash). Sommernatt ved fjorden er også en melodi jeg kan like, have a cigar med Pink Floyd gjør ikke dagen eller morran noe dårligere.

Nord for Oslo og her lysner det av dag.

Køen ved Asker og innover mot Oslo er nok noe for seg selv, slalåm kjøring på et høyt plan. Jeg velger å ligge i det samme feltet hele tiden og koser meg med å observere alle idioter som driver med denne "skjenekjøringen" kommer jo ikke et sekund fortere frem uansett. Dette får meg til å tenke på en episode på Nøtterøy for noen år siden, vi blir forbikjørt på det groveste ved Plantasjen på nevnte øy og bilen som kommer i mot bråbremser og skjener ut mot grøfta. Jeg som ble forbikjørt sjekker at han klarte seg, altså han havnet ikke i grøfta, og jeg bestemmer meg for å følge etter denne lavpanna idioten av en sjåfør. Det betyr at jeg kjører forbi der jeg bor men det driter jeg glatt i. Han stoppet på Kiwi Kjøpmanskjær og der stopper jeg også og går ut av bilen, men han kom ikke ut umiddelbart. Når han kommer ut så forteller jeg han at jeg kom ut av bilen før deg. Hva så, sier idioten. Du hadde det jo så jævlig travelt at du kunne risikert å drepe flere mennesker med den primitive kjøringen du gjorde, din primitive apejævel hadde jeg lyst til å si men det holdt jeg meg for god til da han var ganske svær. Folk er rare, for min del må de gjerne ta fart og kjøre rett inn i en fjellvegg, men ikke utsett vanlige medtrafikanter for slikt idioti. Han utstøtte noen ukjente grynte lyder og jeg satt meg i bilen og kjørte av gårde igjen.

Flott arkitektur på Gardemoen det må sies, ser ut som søylen er inspirert av Barbarpappa.

Her er dem tilbake i Norge 😍

Ned Lier bakken og det er litt tåke over og ved Drammen.

Tett tåke over Drammen.

En liten kjøretur på 33 mil er over og jeg tenker at det er godt å ha fått datter og kjæreste hjem igjen.




søndag 6. november 2022

Kniv makerne.

 Dette har jeg aldri gjort før og det var utrolig inspirerende å holde på med. Fikk en julepresang av Thomas og det var et kniv emne, skaftet var allerede festet så det skulle bare pusses og tilpasses min hånd.

Den godeste Thomas hentet meg klokken 10.00 på lørdagsmorgen og han kjørte meg hjem klokken 17.30 med en flott kniv i bagasjen. Dette blir en arbeids kniv og det er slett ikke siste gangen jeg lager en kniv.

Her har jeg bare tegnet noen hjelpelinjer før jeg begynner å spikke til formen.

Thomas har laget noen kniver før og har litt utstyr med seg.

Spikke, spikke og her kom jeg på en ide om personlig tilpassing som jeg synes ble veldig god.

Thomas syr slire.

Begynner å hjelpe her nå.

Ble veldig godt grep på dette skaftet gitt.

Sliren ble så som så, men til arbeidskniv å bli så får den godkjent.

Neste gang jeg skal lage slire så skal jeg bare markere hullene på en side og bruke syl og med mer enn 3 millimeter å gå på til sømmen. Faktisk så var det nesten mest tilfredsstillende å lage sliren.
Det nesten ferdige resultatet, nesten kan du spørre.....?

Tok med kniven og sliren og en flaske med linolje i en bærepose, synes det luktet litt olje i bilen og jaggu meg så hadde mesteparten av oljen rent ut i posen og farget sliren ganske så brun. Blir jo en fin historie om min første kniv tenker jeg. Tusen takk Thomas dette var virkelig inspirerende å gjøre og en flott bruk av en regntung lørdag (jada solen skinte og vi satt inne...)