Totalt antall sidevisninger

lørdag 26. november 2022

Sushi.

Sushi er sunt og godt, til og med veldig lett å lage til. Her følger en oppskrift på "stekt" sushi. Stekt kan du kanskje lure på, betyr ikke sushi rå fisk? Der tar de fleste feil, det betyr noe sånt som marinert ris.

Det man trenger:

2 dl sushi ris

2 dl vann 

1 ts sushi eddik

1 ts sukker

1 ts salt

Sushi fyll bruk akkurat hva du vil, jeg dømmer deg ikke.

Agurk, avocado, crabstick, laks osv osv

Til steking:

1 dl mel, 1 dl iskaldt vann, 1 egg, litt salt dette blandes til en røre og så trenger man 2 dl med brødsmuler fint raspet eller panko.

Sushi saus

2 ss majones, 1/2 ss siraka og noen dråper med sesam olje, jeg både dobler og tripler denne.....

Utstyr man trenger:

Ris koker eller noe man kan koke ris i, les kjele.
Skjærefjøl, en god og skarp kniv, rismatte eller en stor zip lokk pose, frityr gryte eller en vanlig kjele til å koke oljen i, hull sleiv.

Skyll risen, dette er et tema med mange meninger, noen sier ikke skyll, jeg skyller risen i kaldt rennende vann i ca 10 sekunder. Kok risen i ca 25 minutter i kjelen eller riskokeren. Risen skal være myk og klissete. Når risen er ferdig, tilsettes ris eddik, sukker og salt. Har du ikke ris eddik så går det greit med vanlig eddik også. Man kan gjerne øke doseringen på eddik og sukker.
Tilpass lengden på det du skal skjære etter lengden på norien.

Kutt alt som skal rulles i lange strimler, jeg liker agurk og avocado og til og med crab sticks, reker er kjempegodt. Det er stort sett din fantasi som setter grenser. Jeg har brukt wiener pølser en gang og det smakte godt. Som skrevet bruk hva du vil, det finnes ikke grenser.

Sånn burde det se ut før vi snur norien.

Sett alt ut på benken, fyll en bolle med kaldt vann. Ta frem sushi matten, men om du ikke har så bruk en zip lokk pose, har du ikke det heller så går det relativt greit å rulle uten. Uansett så legger du et ark med nori ned på fjøla og fukter hendene dine, ta en neve ris (som en liten snøball) og plasser denne på norien. Risen skal dekke ca 3/4 av norien, man skal kunne se norien gjennom risen. Press forsiktig og fordel risen som best du kan. Nå snur du norien så risen ligger på undersiden og med risen på topp. Nå kan du begynne å legge på fyllet, legg på hva du vil helt opp til der hvor risen begynner. Jeg tilsetter gjerne majones eller sennep på dette fyllet.

Risen ligger nå på undersiden.

Løft opp enden på norien, den uten ris, rull den fast og fin rundt alle ingrediensene. Her kan du bruke ris matten eller zip lokk posen. Det krever litt øvelse men du får ganske fort teken på det. Så er det bare å fylle neste nori, lag gjerne med litt forskjellig innhold. Ikke vær redd for å prøve nye smaker, jeg lagde en gang med wiener pølse og det smakte helt fortreffelig.
En god rull

Så skal vi heve sushien opp en etasje eller to. Vi lager en røre (batter) og vi har panko eller brødsmuler. Røra lages ved å vispe egget, melet, salt og vann, om det blir noen klumper så er ikke det så nøye. Denne røra heller vi over i en lav bolle, tenk at du skal kunne rulle rulla i denne. Så har vi en tilsvarende bolle med brødsmuler eller panko. Nå er jeg ganske sikker på at du skjønner tegningen.

Klare til steking.

Gjør klar oljen, den skal holde ca 200 grader, bruk en god frityr olje. Nå tar du opp en rull og dypper endene i røra før du legger hele rullen i røra og ruller. Så gjentar du dette i brødsmulene også. Legg den på en hullsleiv og senk forsiktig i den varme oljen. Stekes i ca 1 minutt, den skal være gyldenbrun, løft den ut og legg den på et tørkepapir

Gylden og fin skal den være.

La de avkjøle seg, men ikke kjøleskapet før du serverer, Bruk en god og skarp kniv og del de opp i passende stykker, prøv å ikke knuse rullen når du skjærer. Server med en god soy saus og denne dippen som er beskrevet lenger opp. Wasabi og syltet ingefær er gode følgesvenner. Klapp deg selv på skulderen og nyt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar