søndag 23. august 2020

Le cuisinier sauce

 Hold på kokke hatten her kommer en oppskrift på en god saus, denne er virkelig fra bunnen av og er både glutenfri og vegetar vennlig. Det siste er lett å gjøre noe med, men i dette tilfellet så er den godt egnet for vegetarianere. 

De 3 viktigste ingrediensene; sukker, portvin og en god balsamico.

For noen så høres dette sikkert litt rart ut, men følg oppskriften så får du smake. Jeg starter med å smelte ca 3 dl sukker, det skal bli en god karamell for å si det sånn. Tilsetter så ca 3 dl god balsamico og lar dette koke litt inn. Så tilsettes portvin eller egentlig hva du vil, jeg har med hell brukt cola flere ganger for å lage den barnevennlig. Jeg tilsetter i dette tilfellet ca 5 dl portvin.

Dette er veldig varmt så ta det rolig med "hellinga".

Så skal Portvin tilsettes og da er det kokkens plikt å kvalitets sikre dette.

Denne fikk godkjent og vel så det, vi snakker søndag formiddag  og da tar vi det litt med ro da. Dette skal også få lov til å koke litt sammen før jeg tilsetter kraft fra soppen, som nevnt tidligere så er denne veldig vegetar vennlig i tillegg til glutenfri.

Så god var den.

 
Steker sopp i smør og med salt og pepper og lar dette småputre i en kjele.

Denne kraften synes jeg er perfekt til sausen og de som er veggiser synes nok det samme. Det er som sagt ingen skam å koke ut noen kraftbein heller men med å ta hensyn så alle kan spise den samme sausen så blir det hyggeligere rundt bordet. (Tror jeg i alle fall) I dette tilfellet så skal jeg lage 4 liter saus og jeg tilsetter to fløtebokser, nå står soppen, sausen og trekker, snart tilsettes resten av sopp kraften og simsalabim så er sausen klar til å nytes. Dette er å betrakte som en grunnoppskrift, tilsett gjerne brunost og tyttebær syltetøy for en rundere smak. Det er bare din fantasi som setter grenser. Jeg siler bestandig sausen over i en annen kjele når den er klar.

onsdag 19. august 2020

Et herlig grunnkurs.

 Hva skal man si, for et vær og for noen folk tenker jeg. Når det gjelder været er det så er det helt magisk denne helgen og da er det jo bra vi har kurs. Dag 1 er bestandig moro, det å se de første nølende padle tak og siden se progresjonen gjør noe med meg. 

Her er kursdeltagerne litt i villrede kan det se ut som.

Vi padlet forbi denne gjengen og de var ikke mye skvetne for å si det sånn. Fin naturopplevelse å komme så tett innpå disse spurvene.

Her er det fort gjort å få assosiasjoner til Amazonas.

Helge er klar for litt seriøs padling og det er bra.

Marianne tar de første "nølende" padletak.

Bjørn i jungelen.

I dag var det litt lavt vann men klarer vi å komme inn i denne lille bekken så blir det en tur opp i "Amazonas" her er det veldig flott og veldig annerledes.

Tøft å gå ut av kajakken på denne måten, mer om det om litt.

Helge prøver på sideveis forflytning.....

Gikk ikke helt etter planen det.......

Det er når vi skal bade at deltagerne skjønner hvor mye moro vi kan ha det i en kajakk og hvor trygt det egentlig er. Det gir stort sett bestandig utslag på dag to, da ser jeg virkelig hvor mye mer de slapper av.

Kamerat redning er viktig og husk å øve på dette når dere har mulighet.

Helge i farta, Bjørn holder og prater Helge gjennom øvelsen, bra.

Her bader både Helge og Bjørn.

Helge konser og han skjønner ikke hvor bena er.....

Dag 1 er ferdig og med mange nye inntrykk er vi klare for litt vin når vi kommer hjem. Aldri helt feil det etter en lang dag på sjøen, hvis du er under 18 år og leser dette her så drikker vi brus......

Dag to kommer fin og blank, det havet ligger som et speil når vi ankommer stranden men det kruser seg litt når vi kommer utpå vannet. Behagelig med en sval bris rundt hodet for å si det sånn.

Marianne koser seg og det er vel slik det skal være.

Været kan vi ikke klage på det er sikkert.

Bjørn på vei, faktisk til Stauper i dag.

Dette er galskap spør dere meg, 3x400 hk...... Er man miljøbevistløs?

Sånn går no dagan, det er varmt i vannet og en snarvei lønner seg ikke bestandig.

Våt men blid, dette er på Lindholmen.

Her forlater vi Lindholmen og setter kursen ut til Stauper.

Vi holdt godt sammen når vi krysset over til Stauper.

torsdag 6. august 2020

BMW R 1100 GS

Jeg har vært heldig og kjøpt meg en skikkelig flott motor sykkel (igjen) Grom sykkelen stod langt oppe i nord, ikke veldig langt fra Evenes flyplass. Da passer det med en flytur oppover og en kjøretur nedover. Kjøre utstyr ble handlet og en flott hjelm med intercom likeså. dette blir flott vil jeg tro.
Fløy med Widerøe og det var en opplevelse i seg selv med maske på hele veien. Dro fra Sandefjord (Torp) en tidlig tirsdag morgen i regn og tåke og med relativt lav temperatur og landet på Evenes 1 time og 40 minutter senere til en syden stemning, 25 grader og strålende sol. 
Møter selger, Joar og vi kjører avgårde til Bogen der står nemlig herligheten. Ordner alt av papirer og omregistreringen og kjører avgårde. For en maskin er det første jeg tenker, sittestilling er perfekt. Det må sies at jeg kjøpte den usett og sendte penger avgårde. Ikke det dummeste jeg har gjort. Dette var jo tidlig på morran og siden det ikke var noe servering på flyet så ble det en kaffestopp i Narvik med en liten frokost baguett, jeg har jo tatt med Circle K koppen såklart.
Ble en sving innom det nordligste fylket også, skal jo egentlig være Finmark og Troms.

Her er'n 😎

Oppholdet i Narvik ble kort og veien ligger klar for mer kjøring, kjører nå på E6 og veiene her oppe er utrolig mc vennlige og en natur som savner sidestykke, jeg koser meg. Kjører forbi Forså og der skal jeg ta til venstre og inn på vei 827 mot Kjøpsvik og Hundholmen. Her tenkt til å overraske familien med et lite besøk. Det ble bra det og jeg bodde hos Gøran i to dager.
Det ble jo litt øl og vin og noen koselige samtaler utover i sommer natten.

Blir vel aldri lei av å sitte å se på sola.

Blir ennå bedre med et vinglass i hånden. Hundholmen til venstre.

Gøran er litt av en blidfis.

Dette er familiehytta og her fant jeg noen tekster som var skrevet av min mor i 1974-5

Mat må man ha og nakkekoteletter med øl gjorde susen det gitt.

En liten fisketur ble det tid til og Gøran kokte den fisken til perfeksjon.

Dette var så godt og ørebenet på torsken var ennå bedre, mmmm

Multer i fløte er undervurdert, pyntet med brennesle.

Dagen før avreise ble det tid til et boblebad, med verdens beste utsikt, tusen takk Gøran.

Jeg har jo bestemt meg for å kjøre langt i morgen så jeg vil ta første ferge kl 06.00 og det betyr å stå opp klokken 05.20. Hopper over frokost og regner med å ta en kaffe og svele på fergen, den gang ei, kafen åpnet ikke før betjeningen kom på på anløps stedet. Ja ja da blir det ca 15 mil med kjøring til Fauske og en Circle K stasjon der. Været er topp og tanken er nesten tom så jeg kjørte de to siste mila med hjertet i halsen men jeg kom da frem. Baguett og kaffe i Fauske er helt innafor det. Her ble jeg oppmerksom på stasjonen sine små hjelpere, masse fugler som plukket mosa insekter fra grillen på biler som stod parkert.
Fauske og en liten frokost stopp

Ble å kjøre sammen med to kjekke karer til Trøndelag, vi skiltes ved Steinkjær omtrent.

Jeg tok av ved Asp og inn på en liten vei, som gikk over i en grusvei, nå ble jeg usikker gitt. Skal jo besøke en gammel padle venn, Ole Kristian og han bor i Bjugn, veien dit ble lenger en lang og jeg hadde trodd jeg skulle være der omtrent klokken 18.00 men klokka ble nærmere 20.30. Jeg startet jo klokken 05.40 fra Hundholmen så det ble en lang dag for å si det mildt. Jeg klager ikke for været var bra og BMW'n er bra. Vel installert og jeg ble servert en nydelig kjøttsuppe og med tilhørende øl så da leker livet igjen da. Ble noen fine samtaler utover kvelden og natten kom snikende på. En god frokost med kaffe og en litt sen avgang da skyene hang litt vel lavt. Kommer meg avgårde og rekker akkurat inn på fergen som går mellom Brekstad og Valset klokken 11.00. Tusen hjertelig takk for en flott kveld og gode samtaler Ole Kristian.
Den er så kul (synes jeg) Fra hagen til Ole Kristian.

På fergen, siste fergen for denne gang.

Planen var jo å kjøre Atlanterhavs veien og Trollstigen, Geiranger osv osv men når jeg kommer til Orkanger og skal ta av mot Kristiansund da ligger skyene langt nede i fjellveggen og jeg hopper elegant over den omveien i dag, bestiller rom på Fagernes hotell og konser på å kjøre dit i dag. Kjører nå på RV 700 og dette er en vei som angivelig skal gå mot E6 men det er vel øde tenker nå jeg og bensin lampa har begynt å lyse igjen. Ja ja jeg rekker vel frem til Berkåk og en Circle K stasjon der, det gjorde jeg ikke gitt. Gikk bensin tom ved Stamnan og her var det ikke mange mennesker gitt, gikk til forskjellige hus men ingen var hjemme, kledde av meg jakka og låste hjelmen fast på sykkelen og bestemte meg for å ringe etter en taxi og få tak i bensin på Berkåk. Da kommer det to mennesker gitt med en hest og jeg var vel ikke sen om å spørre dem, de var så klart ikke herifra og ba meg vente litt til bonden kom. Kort fortalt så tømte vi sitte gressklipperne hans og en liten skvett med motorsag bensin så fikk jeg fylt på en snau liter bensin og jeg kom meg trygt til Berkåk. 
Utsikten fra rommet på Fagernes hotell. 

Denne møtte jeg på Hof, sjelden pen spør dere meg.

Siste burger på en stasjon i Hof, ikke Circle K.......

1751,7 kilometer på første tur, happy nå.

Endelig hjemme igjen, denne lille bensinkannen er nå fast ekstra utstyr.

Gleder meg til fortsettelsen på dette eventyret.